laupäev, 22. detsember 2012

La Manga ja Mar Menor

La Manga on kitsas (100-1200m), kuid ligi 24 km pikk maariba Vahemeres ulatudes Cabo de Palosest kuni Punta del Mojonini. Algselt vaid rida saari, mis valdavate hoovuste toel kogusid enda ümber setteid ja liiva, on tänaseks sulgenud kogu kunagise lahesopi. Siiski veel kahe kanaliga Vahemerega ühenduses olev kunagine laht kannab nime Mar Menor - eestikeelses tõlkes "väike meri". 
50 aastat tagasi avastas La Manga turismitööstus - siia hakati rajama puhkehoonestust, mis tänaseks on katmas kogu maariba. Sõites La Manga poole, jääb autoaknast mulje, et hooned paikneks justkui vees.


Vaade La Mangast ühele kahest kanalist.

Vaade La Mangast Mar Menorile.

Vesi 170 km2 suuruse pindalaga Mar Menoris on soolasem ja keskmiselt 5 kraadi soojem kui Vahemeres, mis teeb sellest pikema hooajaga kuurortpiirkonna. Meie pere suplejad hindasid praegu, jõulude eel, veetemperatuuriks siin u 18 kraadi. Siiski ei ole siinne Murcia regiooni kuuluv rannik sedavõrd massiturismi ohvriks ja sellest sõltuvaks langenud kui nt Alicante piirkonna Torrevieja kant. Kui Alicante piirkonnas leidub hulgaliselt söötis maid, siis Murcia regioon torkab silma üles haritud põllumaa poolest - kasvatatakse erinevaid kultuure - lisaks tsitruselistele ja oliividele hakavad silma üüratud köögiviljapõllud (artišokk, seller jm) ning katmikalad. Sadamates saalivad kajakate saatel kalalaevad. Omades muid sissetulekuallikaid turismi kõrval, elab Murcia rannikualadel rohkem hispaanlasi, arendustegevus on olnud vaiksem ja asulad ei näi talvel sedavõrd väljasurnud. Ka rannikuäärne hoonestus ja üldine ehitustegevus on olnud läbimõeldum ja tagasihoidlikumates mahtudes. Mar Menori mandripoolne serv on pea kogu ulatuses lai liivarand, mille katkestavad üksikud sadamad.
 Ranna ja hoonestuse vahel kulgeb kilomeetreid pikk rannapromenaad.

Promenaadi puistu moodustasid valdavalt selliste kirevate viljadega palmid - ilmselt datlid, aga sel juhul veel mitte küpsed.

Kui Robi tundis lihtsalt rõõmu liivast,
siis Ruudi üritas igal hetkel kõikvõimalikes suundades maailma avastama minna.
Kui ma tuleks tagasi Kagu-Hispaaniasse, siis peatuks Alicante ümbruse kuurortide asemel pigem Murcia rannikualadel.

Kommentaare ei ole: