reede, 21. detsember 2012

Cartagena: linn täis elu ja ajalugu

Paari päeva eest tegime väikese sõidu lääne poole Cartagenasse. Võrreldes Torreviejaga on paarisaja tuhande elanikuga Cartagena toimekas ja elav linn - siin on mitmeid ülikoole (silma jäid meditsiini-, tehnikaülikoolid), mereväebaas jm. Parkides auto sadama - ja vanalinna lähedusse, jäid meid huvitanud kohad jalutuskäigu raadiusesse, kusjuures huviväärsuste leidmine on tänu korralikule viidastusele imelihtne. Cartagena on oma rikkaliku ajaloo pärinud ilmselt tänu soodsale asukohale ja looduslikult suurepäraselt kaitstud sadamakohale. 

Sadam paikneb kitsukese sissepääsuga lahesopis, mis on mere poolt kaitstud kõrgete mägedega. Ka täna asub Cartagenas Hispaania mereväe tähtsaim baas Vahemerel kaldal.

Samas on lahesopis sees piisavalt ruumi jahi- ja kaatrisadamale, kaubalaevadele, mereväele, lõbusõidu- ja luksalustele. Allolevale pildile on jäänud valgevene ärimehe jäälõhkujaninaga luksalus, kus sisepinda 2000m2 (ei, ma ei eksinud nulliga) ja alaliselt palgal 35 meeskonnaliiget. 

Cartagena kõrgaeg jääb rooma impeeriumi aega, mida me kohapeal ka usinalt avastama asusime. Keset linna teostatud väljakaevamiste käigus on avatud kvartal roomaaegsest linnast, millest omakorda on kaks kunagist hoonet on alates sellest aastast põhjalikumalt eksponeeritud.  Molinete vabaõhumuuseum kergkatuse all tutvustab roomaaegset saunahoonet koos kõigi oma ruumidega ja kunagist kõrgema seltskonna kooskäimise ja bankettide korraldamise hoonet.
Avalik saunakeskus 1. sajandist eK
Osaliselt säilinud põrandaparkett
Banketihoone 1. sajandist eK, kesksel kohal aatrium
Järgmiseks seadsime sammud poole kilomeetri kaugusele rooma teatri muuseumisse. Teater ehitati 1.-5. saj eK, 3.sajandil asus teatri asemele turg. Sissepääs muuseumisse on tegelikult mitu hoonet eemal väikeselt platsilt valitsushoone vastast. Teatrini viib maa-alune ekspositsioonialana kasutatav koridor, mis läbib ka kunagise Santa Maria kiriku keldri. Santa Maria kiriku varemed on näha alloleva pildi tagaosas, teatri taustal. 
Vaade orkestrast lavale

Kes ei raatsi teatri külastuse eest raha välja käia ning loobub lava ja pinkide vahel jalutamast, saab nautida üldist vaadet pingiridade taga asuvalt pargialalt (mõistlik variant ka käru- või ratastooliomanikele, kel treppidest liikumine liig keeruline). Vaade teatrile ülalt keskjoonelt. 
Pärastlõunal külastasime veel allveearheoloogimuuseumi sadamapiirkonnas, kus suuremate laste jaoks on palju interaktiivseid nuppude ja puutetundlike ekraanidega vidinaid, mis tutvustavad linna meresõidu, eelkõige selle kaubavahetuse ajalugu, aga samuti allveearheloogide igapäevatööd. Muuseumi ekspositsioon on lisaks hispaania keelele ka inglise keeles esitletud, lapsed kuni 18. eluaastani pääsevad sisse tasuta.

Kommentaare ei ole: