laupäev, 15. november 2014

Nuuksio 2: Kullirada - Haukankierros



Selle postituse tekst on kirjutatud tegelikult juba oktoobri keskel, aga mitmete Murphi seaduste kokkusattumisel sai ta alles nüüd omale fotod lisaks ja postiküpseks.


Neljapäeva õhtul tuli meie esiklaps Ls Eestis nädalavahetuseks siia. Samamoodi pikka nädalavahetust saab ta teinekordki meil pidada, sest reede hommikul on neil ülikoolis niikuinii videoloeng ja pole tegelikult oluline, kus maailma otsas keegi sel hetkel asub.

Kui laupäev oli shoppamiseks, siis pühapäevaseks teemaks võtsime järgmise raja Nuuksio rahvuspargis. Tegelikult oli see juba kolmas, sest möödunud nädalavahetusel käisime ka, aga siis siinsamas Veikkolast algaval Käguõgilase rajal (Kaarniaispolkku). Vaat kui hea, et radadel sellised putuka- või linnunimed, muidu poleks ilmselt terve elu jooksul teada saanud, et selline tilluke putukas nagu käguõgilane (Rhizophagus) üldse olemas on.

Ilmaga meil täna vedas - kuigi päikest just polnud, siis taevast alla ka midagi ei sadanud ja külm just ka polnud. Ringselt kulgevale Kullirajale suundusime taas Haukkalampist, seekord rahvast sinnapoole enam niipalju ei voorinud kui 2 nädalat tagasi, aga mingit omaette olemist muidugi ka ei olnud.





Kullirada on 3,7 km - tundub kilomeetriltelt lauskmaalasele ikka selline tühi-tähi nagu eelmisedki, aga kui see käib kaljudel aina üles-alla mööda kiviseid ja juurikasi radasid, sekka paar treppi kõrgematele nõlvadele, siis 10 punkti kaksikutele, kes selle matka vapralt ära tegid.



U-l on uus hobi tekkinud meie retkedel, ta harjutab lehter-kukeseente korjamist: esimestel retkedel oli täielik mõistatus, kust need täis või pooltäis suurte korvidega soomlased oma "suppilovahverotega" tulevad, kui me kamba peale ei suutnud mitte ühti leida. Aga sel nädalavahetusel käis krõps ära ja  iga korraga leiab U aina enam lehter-kukeseeni. Sagedamini kasvavad lehter-kukeseened kõrgematel kivistel nõlvadel rohelise sambla sees, aga kõige tähtsam on siiski terav silm, et nende kahvatupruune kübaraid mahalangenud lehtedest ja muust samavärvi krabust eristada.

Kommentaare ei ole: